V Bratislave vzniká ďalšie re-use centrum, obľúbené KOLO prichádza ak do Karlovej Vsi

Hlavné mesto a spoločnosť OLO otvárajú ďalšie mestské re-use centrum KOLO, a to na Jurigovom námestí v Karlovej Vsi. Od 22. februára 2024 bude zatiaľ slúžiť ako zberné miesto. V jarnom období sa stane stálym a plnohodnotným re-use centrom, na aké sú obyvateľky a obyvatelia zvyknutí z ich obľúbeného a zabehnutého KOLO v Ružinove na Pestovateľskej 13. KOLO v Karlovej Vsi bude menšie, preto neprijíma nábytok, no všetky jeho ostatné funkcie ostanú nezmenené.

Hlavné mesto a spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu, a.s (OLO) prichádzajú bližšie k obyvateľom Karlovej Vsi a okolitých mestských častí. Na jar 2024 otvoria ďalšiu prevádzku obľúbeného KOLO – Bratislavského centra opätovného použitia. Ku KOLO v Ružinove na Pestovateľskej 13 (OC Korzo) pribudne KOLO v Karlovej Vsi na Jurigovom námestí (OD Kotva).

Košice: S rekonštrukciou prepadnutej cesty na Bankov by sa mohlo začať už v apríl

„Bratislavské KOLO je fantastický projekt, ktorý spája ekologický a ľudský rozmer. Jeho obľúbenosť potvrdzuje aj 110 000 doterajších návštev a 210 ton predmetov, ktorým dali Bratislavčanky a Bratislavčania prostredníctvom KOLO v Ružinove druhú šancu. O to viac ma teší, že vzniká ďalšie KOLO, ktoré môžeme dopriať obyvateľkám a obyvateľom Karlovej Vsi a okolitých mestských častí. Verím, že toto miesto sa stane živým komunitným centrom. A už teraz sa teším na pokračovanie tohto projektu a ďalšie nové KOLO, ktoré plánujeme v Bratislave otvoriť aj na budúci rok,“ uviedol primátor Bratislavy, Matúš Vallo.

KOLO v Karlovej Vsi bude mať environmentálny, sociálny, edukatívny aj komunitný rozmer

Koncept bratislavského re-use centra KOLO stojí na predchádzaní vzniku odpadu. „Kolovaním vecí v ružinovskom KOLO na Pestovateľskej 13 predchádzame nielen potenciálnemu odpadu, ale tiež podporujeme organizácie, ktoré pracujú s núdznymi. Doposiaľ sme im poskytli 8 ton materiálnej pomoci z druhej ruky. Máme radosť, že sa okolo nášho KOLO v Ružinove vytvorila silná komunita rôznorodých organizácií a jednotlivcov s pozitívnym dopadom na spoločnosť. Takýto rozmanitý a silný potenciál má aj KOLO v Karlovej Vsi, aj keď bude svojou rozlohou menšie,“ hovorí Martina Čechová, manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.

Od 22. februára bude KOLO v Karlovej Vsi zberným miestom, na jar sa re-use centrum otvorí naplno

KOLO v Karlovej Vsi bude od 22. februára 2024 otvorené pre obyvateľky a obyvateľov za účelom zberu predmetov, ktoré už nepotrebujú. Zberné miesto bude otvorené tri dni v týždni – vo štvrtok a v piatok od 14:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 16:00. Na stálej prevádzke KOLO v Karlovej Vsi sa intenzívne pracuje a otvorenie sa predpokladá na jar 2024. Informácie o otvorení bude Hlavné mesto spolu s OLO aktualizovať.

KOLO v Karlovej Vsi z kapacitných dôvodov nezbiera nábytok

Návštevníčky a návštevníci môžu do oboch prevádzok priniesť veci, ktoré im už neslúžia a za odporúčaný príspevok do verejnej zbierky si naopak odniesť to, čo potrebujú. Predmety určené na opätovné použitie musia byť pred odovzdaním čisté, zachovalé, funkčné a kompletné. KOLO v Karlovej Vsi na rozdiel od KOLO v Ružinove z kapacitných dôvodov neprijíma čalúnený ani nečalúnený nábytok – nečalúnený nábytok môžu obyvateľky a obyvatelia priniesť do KOLO v Ružinove. KOLO v Karlovej Vsi, ako aj KOLO v Ružinove ďalej neprijímajú oblečenie, obuv, posteľné matrace, čalúnený nábytok, elektronické zariadenia (okrem funkčných svietidiel, ktoré idú do zástrčky), drevené kuchynské vybavenie, zaváraninové poháre, fľaše na pitie, farby a chemikálie.

KOLO v Karlovej Vsi prijíma:
knihy, časopisy, CD a DVD   spoločenské hry a hračky ako autíčka, autodráhy bábiky, figúrky, lopty, drevené hračky, skladačky, atď.    detský sortiment ako kočíky, autosedačky, detské hojdačky, bazény, chodúľky, ohrady, sedačky na bicykel, nosiče, atď.    kuchynské potreby (nie elektronické) ako taniere, poháre, príbor, džbány, misy, hrnce, panvice, strúhadlá, iné ako drevené náradie (kovové či plastové naberačky, metličky, liatinové platne), sklenené či plastové dózy na skladovanie potravín (s viečkami/vrchnákmi), atď.
domáce a záhradkárske potreby (nie elektronické) ako skrutkovače, kladivá, vedrá, lopaty, lopatky, hrable, hrabličky, atď.    kancelárske a školské potreby ako školské tašky, kompletné sady farbičiek či fixiek, prázdne zošity, farby, štetce, peračníky, vrecká na prezuvky, atď.    chovateľské potreby ako prepravky na prevoz zvierat, koterce (bez matracov a čalúnenia), vôdzky, obojky, búdy, klietky, akváriá, atď.    športové potreby ako zjazdárske lyže, bežky, topánky na bežky, lyžiarky, korčule (inline, kolieskové, na ľad,…), tenisové a bedmintonové rakety, sánky, boby, lopty, nafukovačky, činky, prilby na rôzne športy, atď.
dekoračné predmety, obrazy bicykle, kolobežky, odrážadlá, trojkolky, atď.    hudobné nástroje (nie elektronické) ako strunové nástroje (gitary, ukulele,…), strunové nástroje, dychové nástroje, stojany, obaly na nástroje, atď.    svietidlá, ktoré idú do zástrčky

+ There are no comments

Add yours