Bratislava hostila pakt slobodných miest

V Bratislave sa v pondelok (27. mája 2024) zišlo viacero európskych primátorov a zástupcov miest. Podujatie sa konalo v rámci samitu Paktu slobodných miest, ktorého hostiteľom bol tento rok primátor Bratislavy Matúš Vallo. Diskutovať o demokracii a jej ochrane v európskom priestore prišli do hlavného mesta primátori a zástupcovia Budapešti, Varšavy, Paríža, Tirany a ďalších, vrátane primátora ukrajinského mesta Ľvov. Jedným z dôležitých záverov summitu bolo aj pristúpenie k spoločnej deklarácii odsudzujúcej akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb. Pakt slobodných miest sa zároveň v rámci pondelkového bratislavskému samitu rozrástol o tri nové mestá vrátane ukrajinského Charkova.

Už len posledný mesiac – samosprávy môžu požiadať o príspevok na vybudovanie nabíjacích bodov pre elektromobily do konca júna

Pakt slobodných miest bol založený primátormi Bratislavy (Matúš Vallo), Budapešti (Gergely Karácsony), Prahy (Zdeněk Hřib) a Varšavy (Rafał Trzaskowski) v roku 2019 a je neformálnou alianciou primátorov dnes už viac ako 30 európskych miest. Cieľom Paktu je chrániť a podporovať spoločné hodnoty slobody, ľudskej dôstojnosti, demokracie, rovnosti, dodržiavania práv, sociálnej spravodlivosti, tolerancie a kultúrnej rozmanitosti, ale tiež pomenovávať najpálčivejšie výzvy spoločnosti a vystupovať voči populizmu.

„Je pre mňa veľkou cťou hostiť tento rok samit Paktu práve v Bratislave. V čase, keď si aj tu u nás doma kladieme mnohé otázky o kvalite verejnej politickej debaty, o dôvere vo verejné inštitúcie a politických predstaviteľov, keď čelíme nečakanému násiliu ako dôsledku polarizovanej spoločnosti, vnímam základnú ideu nášho Paktu ešte aktuálnejšie,“ uviedol primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.

Obsahom pracovnej časti samitu bolo okrem diskusie o aktuálnej situácii v členských mestách a výmene informácií o  projektoch miest v oblasti ochrany a rozvoja demokracie, aj prijatie tzv. Bratislavskej deklarácie.

Deklarácia pomenúva aktuálne hrozby pri rozvoji demokracie – populizmus, dezinformácie a nedôveru ľudí v inštitúcie. Členovia Paktu ňou rezolútne odsúdili aj akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb.

„Som presvedčený, že mestá dokážu byť v prvej línii pri prekonávaní všetkých kríz, ktorým dnes čelíme. Ak ľudia zažijú pocit dôvery na komunálnej alebo miestnej úrovni, ak uvidia dôveryhodné a transparentné verejné inštitúcie a politiky vo svojich mestách, ak sa budú môcť identifikovať s demokratickými lídrami v miestach, kde žijú, je to to najlepšie, čo môžeme urobiť pre budúcnosť demokracie a všeobecnú úroveň dôvery voči demokratickým inštitútom. Tam, kde vlády zlyhávajú, sú to práve mestá a regióny, ktoré ešte stále môžu stáť na strane ľudí a demokracie. A to je misia, ktorú dnes zdieľam s kolegami z celého sveta v Pakte slobodných miest,“ doplnil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Jednou z hlavných tém diskusií primátorov v rámci samitu bola aj situácia na Ukrajine a pomoc našim východným susedom. Pakt úzko spolupracuje s ukrajinskými mestami už od čias pred ruskou inváziou, najmä s Kyjevom a ďalšími väčšími mestami. Začiatkom roka 2022 sa na základe výzvy 4 zakladajúcich členov Paktu stal členom primátor Kyjeva Vitalij Kličko. A práve na bratislavskom samite sa novým členom Paktu stal aj Charkov, i keď jeho primátor Igor Terekhov nemohol prísť, pretože mesto v sobotu opäť zasiahli ruské rakety. Za ukrajinské členské mestá Paktu sa prihovoril na pondelkovej tlačovej konferencii primátor Ľvova Andriy Sadovyi. „Ďakujem za vašu podporu Ukrajiny a Charkova, ktoré dnes bojujú za našu spoločnú demokratickú budúcnosť. Verím v naše spoločné víťazstvo. Sláva Ukrajine,“ povedal v krátkom príhovore A. Sadovyi.

Okrem ukrajinského Charkova sa Pakt rozrástol aj o islandské hlavné mesto Reykjavík a bulharskú metropolu Sofiu.

Prečítaj si aj

+ There are no comments

Add yours